Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015




Τί είναι οι Πρώτες Βοήθειες
Πρώτες Βοήθειες είναι οι μέθοδοι και οι τεχνικές που εφαρμόζονται σε τραυματία ή ασθενή οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή του.
Πρέπει να μεριμνήσουμε για εξειδικευμένη βοήθεια καλώντας στον Διεθνή Αριθμό κλήσης  112 και να διατηρήσουμε το θύμα σταθερό, μειώνοντας την επιδείνωσή της κατάστασης του.

Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες πριν την παροχή των Πρώτων Βοηθειών;           
Βασική προτεραιότητα ενός ατόμου με εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες είναι η ασφάλεια πρωτίστως του ιδίου και κατόπιν του θύματος. Για την προστασία του απαιτείται η χρήση γαντιών, μασκών, προστατευτικών γυαλιών και ρουχισμού. Τέλος θα πρέπει να γίνει έλεγχος και να δημιουργηθούν ασφαλής συνθήκες για το θύμα στο χώρο.

Τί είναι ο Διεθνής Αριθμός κλήσης  112;    
Διεθνής Αριθμός κλήσης  112 καλείται από το σταθερό και από το κινητό. Δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση τους πολίτες σε περιπτώσεις που χρειαστούν βοήθεια.
Σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειαστείτε βοήθεια όπως π.χ. αστυνομίας, πυροσβεστικής, ασθενοφόρου EKAB ή λιμενικού, λειτουργεί με ή χωρίς κάρτα SIM στο κινητό σας.
Δηλαδή ακόμη κι αν το δικό σας δίκτυο δεν λειτουργεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία, μπορείτε να καλέσετε το 112 αρκεί να υπάρχει κάλυψη από άλλο δίκτυο.
H κλήση στο 112 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, από τηλεφωνικό θάλαμο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή με κερματοδέκτη ή καρτοδέκτη είναι χωρίς χρέωση.

Πως αλλιώς μπορώ να καλέσω το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ);
Καλείται από το σταθερό και από το κινητό τo 166 (Καλείτε το 166 όταν χρειάζεται άμεση
βοήθεια μεταφοράς σε νοσοκομείο). Καλείτε το 166 ατελώς (από θάλαμο με καρτοδέκτη και χωρίς κάρτα).

Τι στοιχεία πρέπει να δώσω στο τηλεφωνικό κέντρο;         
Δηλώστε τον Αριθμό Τηλεφώνου (Κινητό ή Σταθερό) από το οποίο καλείτε.
Όταν τηλεφωνείτε από κινητό τηλέφωνο πρέπει να πείτε από ποια περιοχή καλείτε (π.χ. πόλη - χωριό κλπ). Δώστε την ακριβή διεύθυνση, την περιοχή και κάποιο χαρακτηριστικό σημείο (π.χ. εκκλησία - σχολείο κλπ) για να σας βρει πιο εύκολα και πιο γρήγορα το ασθενοφόρο. Πείτε πόσα θύματα υπάρχουν (αν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα ή άλλο).
Πριν κλείσετε το τηλέφωνό σας ρωτείστε τον τηλεφωνητή του ΕΚΑΒ, αν χρειάζεται κάποια άλλη πληροφορία, ίσως χρειασθεί περισσότερα στοιχεία από αυτά που δώσατε και μετά κλείστε το τηλέφωνο.
Ο εκνευρισμός και η αναστάτωση σας ίσως είναι δικαιολογημένη, παρόλα αυτά προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι, η εριστική συμπεριφορά δεν θα λύσει το πρόβλημά σας. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ χρειάζεται τη βοήθειά σας για να σας βοηθήσει καλύτερα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην κλείσετε πρώτοι το τηλέφωνο. Ρωτήστε τον τηλεφωνητή του ΕΚΑΒ αν χρειάζεται κάποια άλλη πληροφορία.

Μαθαίνει  κάποιος Πρώτες Βοήθειες δύσκολα και επίπονα;            
Όχι. Τα μαθήματα μας είναι σχεδιασμένα για όλους. Οι περισσότερες διαδικασίες πρώτων βοηθειών είναι εύκολο να κατανοηθούν και να αποθηκευτούν στην μυϊκή μνήμη  Τα πρακτικά βασίζονται στην κοινή λογική διδάσκονται από επαγγελματίες εκπαιδευτές πρώτων βοηθειών και  θα σας καθοδηγήσουν μέσα από το μάθημα.

Τι γίνεται όταν χρειαστεί να δώσουμε  Πρώτες  Βοήθειες σε έναν ξένο;               
Σκεφτείτε όλο το χρόνο που περνάτε με τους φίλους και την οικογένεια σας ή στον χώρο εργασίας σας με τους συναδέλφους και τους πελάτες. Οι πιθανότητες είναι ξοδεύετε χρόνο με ανθρώπους που γνωρίζετε και αν αυτοί τραυματιστούν ή αρρωστήσουν, ξέροντας τι να κάνετε μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στο αποτέλεσμα.
Όσο περισσότεροι άνθρωποι εκπαιδεύονται στην παροχή Πρώτων Βοηθειών, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα είναι ασφαλέστεροι και οι κοινωνίες μας θα γίνου πιο ανθεκτικές.

Τί είναι η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ);    
Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) ονομάζεται η τεχνική η οποία αποτελείται από θωρακικές συμπιέσεις και διασωστικές εμφυσήσεις. Εφαρμόζουμε την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), εφόσον διαπιστώσουμε ότι ένα θύμα δεν αναπνέει, προκειμένου αντικαταστήσουμε ένα μέρος της κυκλοφορίας του αίματος με σκοπό να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό του οξυγονωμένο. Είναι γνωστή επίσης και ως "το φιλί της ζωής". Η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση διδάσκεται στα περισσότερα από τα Προγράμματα Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών για όλους.

Τι είναι η Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS);      
Βασική Υποστήριξη της Ζωής ονομάζεται το σύνολο των τεχνικών εφαρμογών με σκοπό την αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή περιστατικών. Τα απειλητικά για τη ζωή περιστατικά είναι εκείνα τα οποία οδηγούν στην Καρδιοπνευμονική Παύση. Στο σύνολο των τεχνικών εφαρμογών για τη Βασική Υποστήριξη της Ζωής, περιλαμβάνεται και η Καρδιοπνευμονική Αναζωόγονηση (ΚΑΡΠΑ).

Τι είναι ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ);          
Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ) είναι μια φορητή συσκευή προηγμένης τεχνολογίας, η οποία βασίζεται σε μικροεπεξεργαστή. Διαθέτει αισθητήρες για την αναγνώριση του καρδιακού σφυγμού και, εφόσον αναγνωρίσει ότι χρειάζεται να χορηγηθεί μικροποσότητα ρεύματος το χορηγεί ρεύμα μέσω δύο αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων.

Πώς δουλεύει ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ):           
Ένα πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί με την φιλοσοφία ενός κλασικού καρδιογράφου αναλύει το καρδιακό ρυθμό μέσο των αυτοκόλλητων ηλεκτρόδιων που έχουμε κολλήσει στον ασθενή. Αφού γίνει η ανάλυση τότε ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής να ειδοποιεί αν χρειάζεται θεραπευτική απινίδωση η όχι. Αν χρειάζεται τότε ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής δίνει ένα ηλεκτρικό ερέθισμα μέσω των ηλεκτρόδιων στο στήθος του ασθενούς.

Τι είναι η ξαφνική ανακοπή της καρδιάς και σε ποιόν μπορεί να συμβεί;
Η Ξαφνική ανακοπή καρδιάς είναι γνωστή και ως κοιλιακή μαρμαρυγή (ventricular fibrillation VT) και είναι μια δυσλειτουργία της καρδιάς η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του ασθενούς.
Δυστυχώς μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας και χωρίς προειδοποίηση. Ενώ πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν άτομα τα οποία έχουν καρδιακά προβλήματα ή έχουν κάνει εγχειρήσεις bypass , μπαλονάκι, stent, αγγειοπλαστική, κ.α. καθώς επίσης και άτομα με ύποπτο κληρονομικό παρελθόν.

Μπορεί ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ) να προκαλέσει πρόβλημα σε κάποιον υγιή;
Όχι! Αν ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής ανιχνεύσει κανονικό καρδιακό ρυθμό σε καμία περίπτωση δεν επεμβαίνει και πέφτει σε αδράνεια. Για τυχόν αστοχία ή λάθος οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές έχει ειδικές δικλίδες ασφαλείας και σε κάθε περίπτωση «κλειδώνει την λειτουργία του».

Τι είναι η Φορητή Συσκευή Χορήγησης Οξυγόνου;
Η Φορητή Συσκευή Οξυγόνου δεν είναι τίποτα το εξειδικευμένο παρά μόνο μια μικρή φορητή φιάλη, η οποία περιέχει οξυγόνο σε μεγάλη συγκέντρωση. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε τα επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό ενός θύματος. Χρήση οξυγόνου κάνουμε σε ένα μεγάλο εύρος περιστατικών είτε αυτά είναι απειλητικά είτε όχι για τη ζωή.

Η Παροχή Πρώτων Βοηθειών είναι ίδια για όλες τις κατηγορίες (ενήλικας, παιδί, βρέφος);       
Οι περισσότερες τεχνικές παραμένουν ίδιες. Παρ όλα αυτά ανάλογα με την ηλικία του θύματος, υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε ενήλικα, διαφέρει από την ΚΑΡΠΑ παιδιού ή βρέφους ως προς την τεχνική. Ενώ η τεχνική επίδεσης ενός κατάγματος παραμένει ίδια για ενήλικα και παιδί.

Πώς μπορώ να είμαι σε θέση να εφαρμόσω όλα τα παραπάνω σε ένα παιδί η ένα βρέφος;        
Συμμετέχοντας στα Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών, θα εκπαιδευτείτε στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών για παιδιά και βρέφη. Ταυτόχρονα θα μάθετε την εφαρμογή της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) σε παιδί καθώς επίσης και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε βρέφος.

Προκειμένου να πιστοποιηθώ ως πάροχος (Provider) Πρώτων Βοηθειών πρέπει να δώσω εξετάσεις;  
Έπειτα από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής διενεργείται μια διαδικασία αξιολόγησης γραπτής και πρακτικής  η οποία περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου πολλαπλών επιλογών και την εφαρμογή στην πράξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων πρώτων βοηθειών. Όλα τα αντικείμενα αξιολόγησης είναι βασισμένα στην εκπαίδευση που θα έχει ήδη διδαχτεί.

Το EFR (Emergency First Response) δίνει Διεθνής πιστοποίηση για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης;    
Όλοι οι εκπαιδευτές της είναι πιστοποιημένοι. Τα διεθνή πιστοποιητικά είναι αναγνωρισμένα εκδίδονται από την EFR ο οποίος είναι εγκεκριμένος οργανισμός εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών και εδρεύει στο Bristol, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ποιούς απευθύνονται τα Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών EFR (Emergency First Response) ;
Τα Εκπαιδευτικά Πρόγραμματα  απευθύνονται σε όλους τους ενδιαφερόμενους ανεξαρτήτου ηλικίας, επαγγελματικής ιδιότητας και προηγούμενης εμπειρίας. Στοχεύει στην βασική εκπαίδευση των συμμετεχόντων, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα περιστατικά εκείνα που είναι απειλητικά, για την ανθρώπινη ζωή.

Τι θα μάθω λαμβάνοντας μέρος στα Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών EFR (Emergency First Response);        
Αφού ολοκληρώστε την Εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών , θα είστε σε θέση να εφαρμόσετε την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), να χειριστείτε τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (ΑΕΑ), να χορηγήσετε οξυγόνο να σταματήσετε μια  σοβαρή αιμορραγία, να ακινητοποιήσετε ένα σπασμένο άκρο καθώς επίσης και να παράσχετε όλες τις πρώτες βοήθειες σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη.

Τι είναι ο οργανισμός EFR (Emergency First Response);   
Είναι μία από τους ταχύτερα Διεθνής αναπτυσσόμενες οργανισμούς Πρώτων Βοηθειών κατάρτισης CPR, AED, με περισσότερους από 56.000 εκπαιδευτές παγκοσμίως.  Τα μαθήματα Emergency First Response περιλαμβάνουν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (CPR), την Δευτεροβάθμια Φροντίδα (πρώτες βοήθειες και λήψη ιστορικού τραυματία-ασθενούς SAMPLE) , Φροντίδα Παιδιών και ΚΑΡΠΑ & ΑΕΑ (Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής) μαθήματα που περιλαμβάνουν υποχρεωτικές δεξιότητες για χρήση AΕΑ), καθώς και προσανατολισμός και χρήση και  οξυγόνου.

Τι περιλαμβάνει το μάθημα της Πρωτοβάθμιας και τι το μάθημα Δευτεροβάθμιας Φροντίδας;    
Οι δεξιότητες που διδάσκονται στο σεμινάριο EFR είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα και η Δευτεροβάθμια Φροντίδα μαθήματα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του καθένα που θέλει να μάθει Πρωτοβάθμια Φροντίδα (ΚΑΡΠΑ με ΑΕΑ) και κατά την Δευτεροβάθμια Φροντίδα (πρώτες βοήθειες).

Πόσο καιρό είναι τα μαθήματα EFR;             
Ποικίλλει ανάλογα με το πώς διεξάγεται η πορεία των μαθητών. Για παράδειγμα μπορεί είναι διήμερο σεμινάριο και να διαρκέσει έως οκτώ ώρες ημερήσιος. Δεδομένου ότι η πορεία βασίζεται στις επιδόσεις καθώς και σε άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των συμμετεχόντων και οι δεξιότητες που πρέπει να εκτελεστούν καθώς και πόσο γρήγορα οι συμμετέχοντες θα εκτελέσουν με σωστό τρόπο τις δεξιότητες. Όλα αυτά θα καθορίσουν την διάρκεια του σεμιναρίου.
  
Πόσο συχνά πρέπει να ανανεωθούν οι γνώσεις του σεμιναρίου EFR;       
Επειδή τα πρωτόκολλα συνέχεια εξελίσσονται και αλλάζουν αλλά και οι μαθητές που δεν έχουν ως κύρια και αποκλειστικά καθήκοντα τις Πρώτες Βοήθειες δηλ. δεν είναι επαγγελματίες υγείας πρέπει κάθε δύο χρόνια να επαναλαμβάνουν το σεμινάριο και να επαναλαμβάνουν το πρακτικό κομμάτι της εκπαίδευσης.

Ποια είναι τα στοιχεία επικοινωνίας για τον οργανισμό  (EFR) Emergency First Response;
emergencyfirstresponse.com

Τι ισχύει εάν δώσω Πρώτες βοήθειες σε κάποιον;  
Το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ενεργώντας με την επίσημη ιδιότητα τους, έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν ΚΑΡΠΑ όταν ενδείκνυται ιατρικά και ελλείψει απόφασης για «μη αναζωογόνηση».
Πολλές χώρες εφαρμόζουν τους νόμους του «Καλού Σαμαρείτη» σε σχέση με την ΚΑΡΠΑ για να προστατεύσουν τους μη επαγγελματίες  διασώστες που ενεργούν καλή τη πίστη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι ένοχοι εγκληματικής αμέλειας. Σε άλλες χώρες οι νόμοι μπορεί να μην έχουν διατυπωθεί και καταγραφεί, με σαφήνεια, αλλά η αρχή του «Καλού Σαμαρείτη» εφαρμόζεται από τη δικαιοσύνη. Τέτοιοι διακανονισμοί είναι, ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία και συνέχιση μιας πολιτικής ΚΑΡΠΑ στην κοινότητα και τα νοσοκομεία. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτά, ο συγγραφέας δεν γνωρίζει καμία περίπτωση κατά την οποία να έχει υπάρξει καταδικαστική απόφαση αστικής ευθύνης για μη ειδικευμένο άτομο που να επιχείρησε ΚΑΡΠΑ μέσα σε λογικά πλαίσια.